Przepis na makaron z łososiem i szparagami w sosie cytrynowym w wersji z soczewicy
Kcal: ok. 550
B: 28 g T: 28 g W: 48 g
Składniki:
7 szt zielonych szparag
50 makaronu z soczewicy
50 g łososia wędzonego na zimno 5 g oleju rzepakowego
50 g cebuli
1/2 cytryny
100 g mleka kokosowego Szczypta pieprzu
Pęczek koperku
Przygotowanie: Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją. Cebulkę szklij minutę i dorzuć umyte i pokrojone na mniejsze części szparagi i smaż prze chwile mieszając (żeby się nie przypaliły, ja pod koniec smażenia dolałam pół szklanki wody i jeszcze dusiłam, szparagi były miękkie i delikatnie time chrupkie). Dodaj kawałki łososia, wymieszaj, wlej mleko kokosowe, i zostaw na ogniu jeszcze minutę mieszając. Na koniec dodaj skórkę z cytryny (koniecznie ją sparz wrzątkiem przed starciem cytryny), sok z niej, pieprz i posiekany koperek, połącz dokładnie wszystkie składniki.
Smacznego