BLOG

Kurczak z mango z makaronem ryżowym

Jeśli lubisz azjatyckie smaki, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie 🙂 Wartość energetyczna takiego posiłku to: 900 kcal, 54 g białka, 36 g tłuszczu, 92 g węglowodanów. 

Składniki:

Pierś z kurczaka 200 g

Mango bez części niejadalnych 280 g (1 sztuka)

Makaron ryżowy 50 g

Mleko kokosowe light 200 g

Szczypiorek 5 g (łyżka)

Sezam 10 g (łyżka) 

Przygotowanie: Mango sparzyć i usunąć z części niejadalnych, pokroić w kostkę i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Mięso oczyścić i pokroić w kostkę, dodać do mango z mlekiem kokosowym, wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-30 minut, w międzyczasie zamieszać, i jeśli sos będzie za rzadki, zdjąć górną pokrywę i pozostawić bez przykrycia w piekarniku. Gotowy sos połączyć z ugotowanym wg przepisu na opakowaniu makaronem i posypać sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem. A w linku filmik z gotowania–> https://vm.tiktok.com/ZMNgKkLVW/ 

C91B20BC-C0AB-4C7A-8854-A969FFFE0AFB