BLOG

Placki z cukinii i marchewki

Placki z cukinii z piekarnika. 🥕🥗🥒Moja propozycja podania z łososiem i dipem jogurtowo – majonezowym i koperkiem 🌱

Z mąki gryczanej -> odpowiedni dla osób z celiaklią

Mają niski indeks glikemiczny -> co zapobiega cukrzycy 

1 placek to 80 kcal, 3 g białka, 5 g tłuszczy i 6 g węglowodanów 

Pyszne!!!

Skladniki na 9 placków:

1 duża cukinia (250 g)

3 małe marchewki (100 g)

3 łyżki mąki gryczanej (50 g)

2 jajka (100 g)

2 łyżki pestek z dyni (20 g)

2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)

Przygotowanie:

Umytą cukinie i marchew obierz i zatrzyj na grubo, pozostaw na 20 min a następnie odsącz z nadmiaru wody. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia a następnie posmaruj papier olejem. Ułóż placki i wysmaruj z wierzchu olejem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 st. na pół godziny, po czym podkręć do 225 st. I piecz jeszcze przez 15 min.