BLOG

74082129-91EE-4DA0-94CD-F0C53C748BDA

Przepis na sałatkę z melonem i szynką parmeńską

Lekka i pyszna sałatka, łącząca w sobie wytrawny smak szynki i orzeźwiający smak melona, idealna jako posiłek w upalne dni 🙂 wartość energetyczna jednej porcji: ok. 260 kcal, 13 g białka, 18 g tłuszczu, 14 g węglowodanów.

Składniki:

Rukola – 40 g (2 garście)

Melon – 100 g (1/8 melona)

Pomidorki koktajlowe – 120 g (6 szt)

Szynka parmeńska – 30 g (3 cienkie plasterki)

Ser parmezan – 5 g (łyżka stołowa)

Oliwa z oliwek – 10 g (łyżka stołowa)

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszaj w dowolny sposób, lub 🙂 :

Na umytej i osuszonej rukoli ułóż plasterki melona, wsyp przekrojone na pół pomidorki, dodaj poszarpaną na mniejsze kawałki szynkę, posyp parmezanem i polej oliwą z oliwek. A poniżej filmik z propozycją podania 🙂