BLOG

Pascha Wielkanocna (na zimno)

Mam propozycję Wielkanocnego deseru dla osób, których pieczenie nie jest mocną stroną 😀 Pascha jest Wielkanocną potrawą, tradycyjnie pochodzącą ze wschodniej części Europy. Zwykle przyrządza się ją z tłustego twarogu, masła i śmietany, ale moja wersja jest nieco odtłuszczona, i co za tym idzie, mniej kaloryczna. Jeden kawałek (1/8 paschy) to 240 kcal, 15 g białka, 12 g tłuszczy i 20 g węglowodanów. Przygotowanie jest bardzo proste, i nie wymaga dużego nakładu czasowego 🙂 Poniżej znajduje się przepis 🙂

Wolisz obejrzeć filmik? Zajrzyj pod: https://vm.tiktok.com/ZMF1RgGp3/ . Udanych Świąt Wielkanocnych! 🙂

Składniki:

500 g twarogu półtłustego

100 g jogurtu greckiego (4 łyżki)

75 g miodu (3 łyżki)

24 g wiórek kokosowych (4 łyżki)

50 g płatków migdałów (5 łyżek)

50 g orzechów włoskich (5 łyżek)

25 g daktyli suszonych (4-5 szt)

40 g suszonej żurawiny (garść)

12 ml soku z cytryny (2 łyżki)

Przygotowanie:

Ser blendujemy na gładko, dodajemy jogurt grecki, miód i dokładnie mieszamy. Siekamy orzechy oraz migdały, daktyle kroimy na drobne kawałki. Do sera dodajemy orzechy, migdały, żurawinę, daktyle, wiórki kokosowe i sok z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Półokrągłe sitko kładziemy ma garnek i wykładamy przepuszczalnym materiałem (ja użyłam gazy z apteki). Masę wykładamy do sitka z gazą i wyrównujemy na gładko. Ser zawijamy w gazę i kładziemy na nim coś ciężkiego (najlepiej talerz i np. mąkę) i wkładamy do lodówki na noc. Paschę delikatnie przekładamy kładąc talerz na sitko do góry dnem i obracając do góry. Można ją posypać płatkami migdałów i udekorować daktylami.

#paschawielkanocna #dietetykkliniczny