BLOG

Makaron z tuńczykiem i mozzarellą dla zabieganych

Mam propozycję na obiad dla zabieganych, ponieważ czas potrzebny na jego przygotowanie to ok. 10-15 minut 🙂 Makaron z tuńczykiem i mozzarellą z dodatkami to wartość energetyczna 750 kcal, 31 g białka, 49 g tłuszczy i 52 g węglowodanów, więc sprawdzi się w diecie podstawowej (dla osób zdrowych) 2000 kcal/dzień, w porze obiadowej 😉

Składniki:

Makaron penne pełnoziarnisty – 50 g (3/4 szklanki)

Mozzarella – 125 g (1 kulka)

Czarne oliwki – 50 g (20 szt)

Suszone pomidory w oleju – 60 g (3 duże plastry, po odsączeniu)

Oliwa z oliwek – 10 g (łyżka)

Oregano suszone – 4 g (łyżeczka)

Świeża bazylia – 3 g (garść)

Przygotowanie:

Do ugotowanego makaronu dodać tuńczyka, oliwki, pokrojone w paseczki suszone pomidory, oregano i razem wymieszać. Na wierzch ułożyć pokrojoną w plasterki mozzarellę i udekorować bazylią. Całość polać oliwą z oliwek. Gotowe! 🙂

A w linku filmik instruktażowy z przygotowania: https://vm.tiktok.com/ZMF1UJMRe/ 

2FE6949D-3479-4209-8FBB-30D85A70F3CB