Mam propozycję na obiad dla zabieganych, ponieważ czas potrzebny na jego przygotowanie to ok. 10-15 minut 🙂 Makaron z tuńczykiem i mozzarellą z dodatkami to wartość energetyczna 750 kcal, 31 g białka, 49 g tłuszczy i 52 g węglowodanów, więc sprawdzi się w diecie podstawowej (dla osób zdrowych) 2000 kcal/dzień, w porze obiadowej 😉
Składniki:
Makaron penne pełnoziarnisty – 50 g (3/4 szklanki)
Mozzarella – 125 g (1 kulka)
Czarne oliwki – 50 g (20 szt)
Suszone pomidory w oleju – 60 g (3 duże plastry, po odsączeniu)
Oliwa z oliwek – 10 g (łyżka)
Oregano suszone – 4 g (łyżeczka)
Świeża bazylia – 3 g (garść)
Przygotowanie:
Do ugotowanego makaronu dodać tuńczyka, oliwki, pokrojone w paseczki suszone pomidory, oregano i razem wymieszać. Na wierzch ułożyć pokrojoną w plasterki mozzarellę i udekorować bazylią. Całość polać oliwą z oliwek. Gotowe! 🙂
A w linku filmik instruktażowy z przygotowania: https://vm.tiktok.com/ZMF1UJMRe/