BLOG

Przepis na Quiche

Zainspirowana francuską kuchnią przedstawiam moją propozycję przygotowania Quiche z szpinakiem i serem feta. Jeden kawałek (1/8 tarty) zawiera ok. 190 kcal, 8 g białka, 13 g tłuszczy i 12 g węglowodanów. Sprawdzi się jako przekąska na drugie śniadanie lub podwieczorek w diecie podstawowej. Można ją wygodnie zabrać ze sobą w pojemniku np. do pracy czy do szkoły.

Składniki na ciasto:

130 g mąki orkiszowej

50 g oleju kokosowego

50 g jajka

5 g sody oczyszczonej

80 ml wody

szczypta soli

 

Składniki na nadzienie:

200 g młodego szpinaku

135 g sera feta

100 g jajka

180 g jogurtu naturalnego

szczypta pieprzu

szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Mąkę połączyć z jednym jajkiem, olejem, sodą i solą, składniki bardzo dokładnie wymieszać, dolewając stopniowo wodę (ciasto wychodzi klejące i rzadkiej konsystencji). Formę na tartę (moja ma średnicę 21 cm) wysmarować niewielką ilością oleju kokosowego w formie stałej i oprószyć bułką tartą (zabieg ten ma zapobiec przyklejeniu ciasta do formy). Ciasto wlać do tarty i rozsmarować, zakrywając dokładnie brzegi, a następnie włożyć do rozgrzanego do 180 st. piekarnika na 15 minut. Szpinak opłukać i poddusić na patelni „non stick” bez tłuszczu, mieszając od czasu do czasu. Ciasto wyjąć z piekarnika (jeśli jest wyrośnięte, wygładzić do spodu, a nadmiar kruszonki docisnąć do brzegu). Szpinak, jogurt, jajka, ser feta oraz pieprz i gałkę muszkatołową wymieszać razem dokładnie i wlać na ciasto w formie, a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut, po czym zostawić gotową Quiche do wystygnięcia. Smacznego!

🙂