BLOG

74082129-91EE-4DA0-94CD-F0C53C748BDA

Dlaczego nie warto zwlekać z leczeniem otyłości i nadwagi

      Cechą charakterystyczną nadwagi i otyłości jest nadmiar tkanki tłuszczowej brzusznej oraz przewlekły ogólnoustrojowy stan zapalny o niskim stopniu nasilenia, a także insulinooporność.

     Szacuje się, że do 2030 roku ok. 60% populacji będzie miało nadwagę lub otyłość, które pogłębią problem powstawania innych chorób, m.in. takich jak choroby sercowo – naczyniowe, cukrzyca typu 2, nowotwory.[1] Dane Światowej Organizacji Zdrowia, z 2010 roku, wskazują na występowanie nadciśnienia wśród 31% osób dorosłych. W tym samym czasie, odnotowano 285 mln chorych na cukrzycę typu 2, która jest pierwszą niezakaźną chorobą osiągającą wymiar epidemii. Na nowotwory zachorowało 14,1 mln osób w 2012 roku.[2]

    Przez wiele lat, choroby te mogą przebiegać bezobjawowo, lecz po ujawnieniu się, nierzadko uniemożliwiają człowiekowi codzienne funkcjonowanie. Główną przyczyną ich powstania jest styl życia, w tym nieprawidlowe nawyki żywieniowe. Modyfikacja nawyków żywieniowych pozwala na zmniejszenie ryzyka powstania wyżej wymienionych chorób cywilizacyjnych.[3]

    Zmiana sposobu odżywiania się nie jest chwilowym przejściem na dietę, a procesem, który wymaga pracy i zaangażowania. Jeśli jesteś gotowa/y podjąć wysiłki, aby zobaczyć długoterminowe efekty “na własnej skórze” to zapraszam do konsultacji 🙂

[1] Kelly T., Yang W., Chen C.S., Reynolds K., He J. Global burden obesity in 2005 and projections to 2030. Int J Obes. [Internet] 2008 [Dostęp 30.01.2021];32: 1431-7. Adres URL: https://www.nature.com/articles/ijo2008102 DOI: 10.1038/ijo.2008.102.

[2] Cousin F., Guellec R., Schlusselhuber M., Dalmasso ., Laplace J., Cretenet M. Microorganisms in Germented Apple Beverages: Current Knowledge and Future Directions. Microorganisms [Internet] 2017 [Dostęp 30.01.2021];5(3):39. Adres URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28757560/ DOI: 10.3390/microorganisms5030039.

[3] Śliż D., Zgliczyński W., Szeligowska J., Rostkowska O., Pinkas J. Modyfikacja zwyczajów żywieniowych w prewencji chorób cywilizacyjnych. Postępy nauk medycznych [Internet]. 2016 [Dostęp 30.01.2021];5: 344-349. Adres URL: http://www.czytelniamedyczna.pl/5563,modyfikacja-zwyczajow-zywieniowych-w-prewencji-chorob-cywilizacyjnych.html